Kategoriarkiv: övrigt

De inlägg som för närvarande inte platsar i en egen kategori.

Så här förstör Skanska liv

Jag ber om ursäkt för att jag låter grinig men jag har en bullrig grävskopa utanför fönstret.

Så inledde jag varenda konversation igår. För jag vet av egen erfarenhet att oavsett hur mycket jag anstränger mig för att låta neutral så skiner Skanskaeffekterna igenom.

skanska logga ur

Att städa bort svordomar ur varannan mening är en sak. Det är mycket värre att få bort ilskan och uppgivenheten.

Jag har bott i kappsäck i flera år nu som byggflykting tack vare Skanska. Faktiskt minns jag knappt hur det var att bo i sitt eget hem. Jag har ett svagt minne av att när första frosten kommer så hade jag faktiskt en vinterjacka att sätta på sig, den hängde inte i en bullerinvaderad lägenhet i en annan landsända.

Trots alla år på flykt hittar jag fortfarande spår efter deras verksamhet i mina manus. Allt jag överhuvudtaget lyckades skriva under den tid jag försökte bo kvar hemma i min bostadsrätt är oanvändbart.

Skanska orsakar personlighetsförändring

Jag vet inte när jag senast råkade på en så på samma gång kunnig, underhållande, kvick och humoristisk person som du. Hade stort utbyte av dagen och ditt ja utomordentliga ledarskap.
Jag kommer ur den riktigt gamla litterära skolan med allt vad det innebär. Det tog tid och smärtsam möda att anpassa sig till det klimat som i dag råder också i bokbranschen.

Ovanstående är klippt ur feedback jag fick från en kurs jag höll för Författarförbundets räkning i förra veckan. Ser ni biten med underhållande och humoristisk? Det är mig han talar om. Faktiskt! Det känns djävligt långt borta. Som om han pratade om någon helt annan. Någon som inte har drabbats av Skanska.

Vad är ett bra hem för dig?

Jag har just läst och bloggat om Eva Jarlsdotters bok från frustration till flow med lean@home som är precis vad titeln utger sig för, det är en handbok i hur familjer kan få mer flow hemma genom att inspireras av lean. Boken erbjuder mycket inspiration och inbjuder till reflektion. Jag fastnade särskilt för det här stycket.

Vad är ett bra hem för dig? 

Vill du att hemmet ska vara en plats för vila, då det mesta av ditt liv utspelas utanför hemmet? Ska hemmet förmedla glädje, energi och hoppfullhet? Ett öppet välkomnande hem som uppmuntrar gemenskap och relationer? En plats för ständigt lärande och utforskande, en kreativ miljö? En statussymbil, något som förstärker ditt eget varumärke? En plats för alla utvecklas och får förverkliga sig själva och sina drömmar? Ett stort lekparadis där barnen stormtrivs och där det inte finns så många regler och rutiner och där de vuxna får stå tillbaka? En plats som stänger ute världen och där man är i sin egen lilla trygga värld? Eller där man tar in omvärlden, diskuterar den, förhåller sig till den? Ett förädlingsprojekt, en investering för att fortsätta bostadskarriären och kröna den med ett statusboende?

Detta fick mig att fundera. För mig har det varit så självklart att ”mitt hem är min borg” och att Skanska gör intrång och därmed har jag haft lite svårt för folk som inte accepterar att jag upplever det så. Jag började reflektera över vad just jag anser vara ett bra hem just nu. Fick ihop den här listan.

 • En plats där jag kan vila och hämta energi.
 • En plats där jag kan välja att stänga ute omvärlden om jag vill.
 • En plats där jag kan skapa och skriva, sova och äta.
 • En plats där det är lätt att ta sig till de platser jag vill till.
 • En plats där jag kan odla mina tomater.

Vad är ett bra hem för dig? 

Alla människor är olika och har olika preferenser. För en del är det viktigt att hemmet fungerar som en statussymbol medan andra vill ha rum för sina höns. Några samlar trädgårdstomtar medan andra tycker det är roligt att på nära håll kunna följa ett bygge.

Vad är ett bra hem för just dig som läser detta?

2013-09-25 17.14.51

 

Suverän checklista inför en renovering av privatbostad

I helgen har jag varit på tweetupvimle – en sommarträff för twittrare mitt i fagra Västergötland. På en tweetup träffas och umgås man med både nya och gamla bekantskaper. En av de förstnämnda för mig är Ulrika Ehrensvärd som bloggar om företagens sociala ansvar, offentlig förvaltning och eget företagande. Hennes mest läsa bloggpost någonsin är dock en checklista för alla som renoverar. Hon satt i åtta timmar i ren ilska och skrev om allt sådant som hon borde ha känt till, eller som hantverkarna borde ha tipsat henne om.

Detta känner jag så väl igen – jag lägger just nu ner ett par månader att i ren ilska skriva en bok om mina upplevelser av byggbranschen. Till skillnad från Ulrika väntar dock inte ett nyrenoverat hem som belöning efter en periods elände (i mitt fall 3 år) utan jag får nöja mig med glädjen över att ha bidragit till Skanskas vinst.

Räkna med att du kommer att känna dig rörig och trött (även om du periodvis också blir överlycklig) under byggarbetet, liksom under första månaden när du kommit hem. Du kommer därför inte att tänka och agera lika rationellt under den perioden som du gör när du planerar i förväg (och du har alla dina saker och dig själv på plats).

Stort kommunikationsgap i byggbranschen

Ulrika hade på sätt och vis tur, själva hantverksarbetet blev bra – till skillnad från Svante Nybyggars som gästbloggat om sina erfarenheter av att välja Skanska som totalentreprenör. Men trots det var Ulrikas renoveringen kantad av svårigheter.

Kulturkrockarna och missförstånden har blivit många. När det har varit som värst – och jag har tänkt de hemskaste tankarna – har jag tänkt att det här är de studieomotiverade killarnas revansch mot sina mer studiemotiverade klasskamrater.

pic20130715104838När jag läser Ulrikas inlägg med mina ”vad behöver förändras i byggbranschen-glasögon på” så slås jag av det stora gapet i kommunikationskunskaper. Det är inte rimligt att varenda kund ska behöva lära sig varenda byggteknisk detalj själv, lägga veckor på planering och att varje minut vara redo att fatta snabba beslut för att inte bli lurad.

Vore det inte fiffigt om hantverkarna såg kunden som kund? Det känns som det vore en lysande affärsidé att bli känd som byggföretaget som:

 • är experter inom sitt område och låter denna komma kunderna till godo genom att föreslå bättre lösningar
 • håller sina kunder informerade under arbetets gång
 • förser sina kunder med relevant beslutsunderlag 
 • genomför projekt inom uppgjorda tidsramar.

Det sista är en av mina käpphästar. Om förseningar är standard så är det inte förseningar utan usel projektledning.

Ulrika har fått med massor av nyttiga tips, allt från vilken kran som passar till vilken typ av handfat till hur ofta du bör stämma av mot projektplanen via när det är lämpligt med inflyttningsfest. Hon har listat saker att tänka på med el, kök, badrum, välja entreprenör och mycket mer. Läs hennes checklista om du planerar att renovera din bostad.

Perspektiv: skillnaden på 1000 dagar och 1000 år

För tusen år sedan tog en man avsked av sin familj på en gård vid södra stranden av Vallentunasjön. Mannen hette Östen, tillhörde den nya kristna överklassen och hans mål var Jerusalem. Han nådde Jerusalem och vandrade i Jesus fotspår men på återresan till Sverige dog han. Hur och varför känner vi inte till idag men vi vet om att han reste på pilgrimsresa eftersom hans änka Estrid lät resa runstenar som berättade detta.

Runstenarna placerade hon vid gården där de bodde. Estrid och hennes familj, särskilt sonsonen Jarlabanke, reste så småningom många runstenar. Dessa placerade de vid sina gårdar, vid tingsplatsen och vid olika vältrafikerade vägar i nuvarande Täby och Vallentuna. På så sätt kunde de göra reklam för kristendomen och sin släkt.

För tusen år sedan reste en man på pilgrimsfärd ända från nuvarande #Täby till #Jerusalem. Han kom aldrig hem igen. Vi vet detta därför att hans fru reste runstenar. Troligen begravdes hon bredvid dem. #Estrid #roslagsleden

En del av runstenarna finns kvar än idag och därmed kan vi tusen år senare känna till Östens resa och pussla ihop en hel del om hans och Estrids liv. Vi vet att deras förstfödde son Gag dog som barn och att de också fick sönerna Ingefast, Sven och Östen. Eventuella döttrar är inte nämnda.

1000 dagar är långt i ett människoliv

Tusen år är svindlande lång tid. Om en generation är runt 25 år innebär det att Estrid och Östen levde för 40 generationer sedan. I det perspektivet är 1000 dagar hit eller dit ingenting att bråka om. Tyvärr tror jag inte på reinkarnation utan är övertygad om att jag har bara ett enda liv till godo. Ett liv med beräknad livslängd drygt 80 år. Av dessa år är det kanske hälften, 40 år, som jag skulle arbetat. I det perspektivet är de tre år av mitt arbetsliv som påverkas av att kampera ihop med Skanska inte försumbar.

Skanskas försvar ”men det är ju bara tillfälligt”

Det ska direkt sägas att jag inte fått fatt i rätt person på Skanska ännu. Kanske finns denna person inte (det skulle förklara en hel del). Oavsett om jag i växeln frågat efter External Relation Director, Brand Manager, den som har hand om ersättningsfrågor eller andra varianter på samma tema så har de hänvisat till säljaren av lägenheterna på Vänortsgatan. Ber jag att få prata med någon som har mandat och kunskap istället (huvudkontor, ledning) återkommer de överhuvudtaget inte.

Hur som helst, de Skanska-representanter jag har träffat försvarade avsaknaden av ersättning för de här åren med orden ”det är ju bara tillfälligt”.

Jämfört med runstenarna Estrid reste är tre år ingenting men i mitt liv är det förbaskat lång tid. 

Lagligt buller ger bestående hörselskador

SVD 26 april 2013I dagens SVD finns en artikel om buller. Arbetsmiljöverket har gett i uppdrag till forskare att göra en sammanställning av forskningsläget om buller. Professor Stig Arlinger föreslår en sänkning av gränsvärdet för buller på byggarbetsplatser från nuvarande 85 decibel till 80 decibel. Detta för att buller inom nuvarande gränsvärde kan ge bestående hörselskador som tinnitus.

Ett mycket bra förslag. Sänks ljudnivån på byggarbetsplatser så gynnar det inte bara byggjobbarna utan också de som jobbar i byggnader runt bygget.

Byggjobbarna har åtminstone valt själva

Jag vill på intet sätt föringa problemet med byggarbetsplatsbuller men byggarbetarna har åtminstone valt sitt arbete själva och de får lön för det. Som granne med ett bygge har jag inte valt att bli drabbad av buller och Skanskas ersättning för ett par års störning har hittills inskränkt sig till en kopp kaffe och en bulle. Nu är förvisso bullernivåerna i min skrivhörna betydligt lägre än vad de är på själva bygget. Jag sitter inte i själva maskinerna, jag sitter ett par meter bort med lite glas emellan. Det är dock långt ifrån tillräckligt som skydd.

Jag har tidigare bloggat om en intressant skrift jag läst av Socialstyrelsen om effekten av buller på arbetsprestationen. Jag råkade publicera det på Jobba hemma-dagen vilket ser ut som en tanke. Tipsar också om denna intervju om byggbuller.

Tipstack till Karin som såg och skickade mig artikeln.

Fiaskot

Fiaskot

Förstasidan på dagens Mölndals-Posten (bilden lånad från tidningens Facebook-sida). Fiaskot är bygget av Åbyvallen. Jag har inte läst artiklarna ännu men tänker att alla inblandade måste vara aningen korkade:

 • Byggarna om de trodde att det inte skulle vara vinter, kyla, frost eller tjäle utan byggbart mitten av november till början av april.
 • Kommunen om de trodde på byggarna.
 • Jitex om de trodde på kommunen.

Men kanske är de inblandade inte så korkade som det verkar utan det ”ojdå, surprise det finns ingen arena klar på grund av att det varit något udda som kallas för vinter, vad gör vi nu” som just nu spelas upp i media spel för gallerierna. Eller ett sätt att skicka runt ansvaret.

Vårda gamla hus istället för att bygga nytt

I gårdagens SVD debatterar byggnadsantikvarie Stephan Fickler att det är mest hållbart är att sluta riva. Han vänder sig mot att fullt fungerande hus rivs när de efter 30 år blivit omoderna istället för att renoveras och byggas om. Han vänder sig mot resursslöseriet.

Förutom den onödiga åtgången av cement och alla tunga transporter vid rivning och nybygge vill jag lägga till aspekten påverkan på omgivningen under förändringsfasen. Min gissning är att en renovering och ombyggnad genererar en bråkdel av det buller och andra olägenheter som en rivning och ett nybygge ger.

I Storbritannien renoveras hus efter hundra år

Utan att lägga någon värdering i den ena eller andra modellen vill jag ändå jämföra den svenska vanan att riva omoderna hus och bygga nytt med den brittiska varianten att låta byggnader sakta men säkert åldras utan något som helst underhåll. Efter ett sekel eller så är de mer eller mindre förslummade ruckel. Då, men först då, lyxrenoveras hela området och den kapitalstarka överklassen kan återigen ta området i besittning. Därefter börjat återigen samma cykel. Husen blir omoderna, de rika flyttar vidare och andra grupper flyttar in. Sakta men säkert över årtiondena ökar andelen uthyrningar och efter en människogeneration har området bytt status helt.

Jag vet inte om det är så överallt men jag har observerat detta på flera platser i Storbritannien när jag bodde där. Jag har bott i hus som i Sverige redan hade varit utdömda och rivna. Men å andra sidan renoveras områden först när husen blivit så gamla att det är trendigt att behålla dem och rusta upp dem.

Det borde finnas någon gyllene medelväg. Hur som helst så gäller inte regeln med att byggnader får förfalla utan underhåll alla byggen. Det här skrytbygget exempelvis har alltid haft hög status :-).

Big Ben kan anas i morgonljus