3 frågor till Svante Nybyggars från Granska Skanska

Att som privatperson ge sig ut i strid mot ett av de största byggbolagen är ungefär som om David skulle slåss mot en genmodifierad Goliat på steroider. Men med en viktig skillnad – den moderne David kämpar inte ensam. Jag är inte den enda som drabbats ekonomiskt av Skanskas verksamhet eller ifrågasätter hur de vårdar sitt varumärke.

När Svante Nybyggars skulle bygga till sin villa valde han Skanska Direkt som totalentreprenör. Han trodde det var tryggare att välja det stora välkända företaget än ett litet och okänt. Verkligheten blev en chock. Totalt tvingades han betala nära tre miljoner kronor för ca 40 kvadratmeter. Minst en miljon mer än vad det borde ha kostat, enligt en fristående byggexpert.

Allt som möjligen kunde gå fel gick fel och förutom de extra kostnaderna fick han själv göra mycket av arbetet han anlitade Skanska för att slippa. Besviken på bemötandet och  bristen på gehör från Skanska startade han Facebook-sidan Granska Skanska.

Vad är ditt mål med kampanjen ”Granska Skanska”?

Jag vill sätta press på Skanska och få dem att betala tillbaka pengar. Inte ens för denna byggjätte är det roligt att hela tiden få kritik på nätet. Misstaget jag gjorde var att låta dem påbörja bygget innan den första offerten var justerad. Jag litade dumt nog på att ett börsföretag som Skanska skulle agera hederligt. Den nya offerten borde ha hamnat på ca 1,8 miljoner, vilket senare har verifierats av en fristående byggexpert. Mitt i bygget kom Skanska med ett kontrakt på 2,8 miljoner och sa: Skriv på, annars avbryter vi bygget. Kan man inte lita på Sveriges största byggföretag, vem ska man våga tro på? På Granska Skanska vill jag även ventilera andra missförhållanden i branschen. Den innehåller många kålsupare.

Vad är reaktionerna hittills från Skanska?

Skanska har i huvudsak försökt tiga ihjäl mig. Genom mitt yrke är jag van att ha kontakt med högsta ledningen i börsbolag och tänker inte ge upp. Skanskas presschef sa i ett uttalande att man aldrig fått så hård kritik tidigare. Nej, de flesta varken kan eller orkar. Ingen av de personer på Skanska som skötte min entreprenad är kvar på företaget. Fler har fått sparken. Inom Skanska vet man att jag blivit grovt uppskörtad men har inte velat göra något åt det.

Vad är ditt bästa tips för att slippa bli lurad i byggbranschen?

Om man ska låta bygga en hel villa eller göra en större tillbyggnad bör man anlita en byggkonsult som även är med vid upphandlingen av byggbolag. Det kostar visserligen en del, men de pengarna har man ganska säkert igen. I mitt fall hade jag haft det flera gånger om. För en lekman utan fackkunskap är det i princip omöjligt att undvika fallgropar. Särskilt som etik och moral verkar vara bristvara i byggbranschen.

Copy på Nybyggars kommunikation

Tack Svante för att du delar med dig av dina erfarenheter. För den som vill kontakta Svante så är han Copy på egna byrån Nybyggars kommunikation. Är det någon mer som vill dela med sig av sina erfarenheter av byggbranschen kontakta gärna mig.

Klicka på bilderna för att se dem i större storlek samt läsa bildtexterna.