Kategoriarkiv: exempel

Byggbuller tvingar bort dagisbarn

Sveriges radio rapporterade i slutet av januari om dagiset Gröndalsgården i Stockholm där barnen tvingades bära hörselskydd utomhus på grund av bullret från ett närbeläget bygge.

Pedagoger och föräldrar rasade mot bygget och tyckte planeringen var dåligt skött samt  oroade sig för barnens utveckling och kommunikation.

Trogna läsare av mina texter om byggbolag och deras tolkning av orden hänsyn och planering är inte ett dugg förvånade.

DN myntar begreppet Ritorpsfångar

Ritorpsfångar DN på Stan skrev i veckan om ett gäng gamla damer som blivit fångar i sitt område på grund av byggverksamhet. Samtliga gång- och cykelvägar har nämligen spärrats av samtidigt utan minsta tanke på att det faktiskt bor människor i området. Jag flinade glatt igenkännande när jag läste detta. 

Att det bor människor i hus och att gångvägar används av dessa människor för att ta sig från A till B är ju en ganska avancerad kunskap som är långt över tankeförmågan hos vissa branschrepresentanter. Det har jag ju sett upprepade prov på.

DN avrundade sin lilla blänkare med att det kunde ju varit värre för tanterna, de kunde ju varit inspärrade i ”Arenastaden”.

*fniss*

När jag skriver dessa rader så är jag inte lika glad. Är på besök i min bostadsrätt, mitt hem, platsen där min säng, min bokföring, mina gummistövlar är. Lägenheten jag inte kunnat vistas i på flera långa år på grund av de Samvetslösa Djävlarna.

Det räckte med att jag kom till den första avspärrningen (den berömda grusade gången) så steg mitt blodtryck i höjden och den strategiskt planerande och välstrukturerade chefen försvann i ett nafs. Jag vill bara ställa mig och vråla HUR HELVETE KAN NI GÖRA SÅ HÄR OSTRAFFAT?!?!?!

Skanska har iaf inte sålt mig till bordell

En författarkollega utgöt sin frustration över närgångna grävskopor:

Jag sitter och skriver på mitt manus, utanför mitt fönster har jag två grävmaskiner och en traktor. Grannen anlägger nytt stenstaket. Herregud vad enerverande att höra anläggarnas rop och maskinernas dånande. De har hållit på i flera veckor. Får inte sinkas av det, manuset måste bli färdigt till den siste mars!

Hen fick många förslag på alternativa arbetsplatser men i vissa faser är det inte praktiskt görligt att packa ihop alla sina utskrifter, anteckningar, post-it-lappar, dator och övrigt för att dra till ett café. Det finns faser när författaren kliver direkt från sängen till skrivhörnan utan att passera gå. När pyjamas blir arbetskläder och där författaren, förutom korta kaffepauser, sliter 15 timmar i sträck för att bli klar- förutsatt att inget bygge saboterar.

jävlar alltså, den där grävmaskinen utanför fönstret gör mig vansinnig, ligger två tusen ord efter den budgeterade ramen. och blir så störd i mitt skrivande. e i fasen då jag sätter ihop alla lösblad och har delat upp dem i nio högar runt om i rummet så en annan skrivarlokal funkar inte för tillfället

Exakt så kände jag hösten 2011! Jag hade en deadline men sedan kom Skanska klampande

En försenad bok en ekonomisk katastrof

I många yrken spelar det inte så stor roll för privatekonomin om yrkesutövaren hindras från att göra hundra procent av sina arbetsuppgifter på grund av störningar utom hens kontroll. Arbetsförmedlaren får lön oavsett om hen förmedlar 15 eller 30 jobb, riksdagsmannen får lön oavsett om hen voterat 3 eller 300 gånger. I yrken där lönen baseras på ackord minskas lönen procentuellt för den som blivit störd men hen får i alla fall betalt för de delar hen har haft möjlighet att utgöra.

Stockholms stadsbibliotek interiör Detta gäller inte för författare. För författare är det allt eller inget. Antingen blir boken klar för försäljning och hen kan inkassera den tämligen magra royaltyn eller så får hen ingenting. Noll. Nada. Zero.

Med risk för att vara övertydlig: ett halvfärdigt manus betingar exakt noll kronor i lön, intäkt, inkomst, pengar, pesetas – sådant som ska användas för att betala hyran.

Effekten av en störning som förhindrar manusarbete är dessutom inte begränsad till uteblivna intäkter för just den aktuella boken. Den nya boken ska dessutom sälja författarens tidigare böcker och bygga författarens långsiktiga varumärke. Den bästa marknadsföringen som författare är att skriva flera böcker och helst tätt.

Att då få ett bygge som sambo i tre år betyder inte bara uteblivna intäkter och extra utgifter under själva byggtiden utan att detta kommer påverka ekonomin på länge sikt och i slutänden synas i pensionskuvertet.

400 nepalesiska byggnadsarbetare har dött

Å andra sidan finns ett annat perspektiv. Jag hörde på nyheterna på radion häromveckan en vidrig historia om de byggnadsarbetare som bygger fotbollsarenor i Qatar inför fotbolls-VM 2022.

Var femte byggnadsarbetare är från Nepal. När de anländer till Qatar beslagtar byggbolaget deras pass. De är också förbjudna att byta arbetsgivare och kan inte lämna landet utan tillstånd. 400 har dött hittills.

Detta låter kanske hemskt nog men det tar inte slut där. Föräldrarna till en av de unga nepaleser som dött var nu rädda att deras döttrar skulle hamna på bordeller i Indien eftersom de hade satt döttrarna i pant för lånet de tagit för att kunna skicka sonen till Qatar.

Genomrutten bransch?

I jämförelse med de fullständigt vidriga förhållandena i Qatar är min pension inget att gnälla om. Istället filosoferar jag över om jag är en förklaring på spåren. Jag förvånas, förfasas och förskräcks över att kunder luras och människors drömmar krossas. Jag undrar hur företagsledningen kan sova om nätterna. Men tänk om det helt enkelt är så här att när de ska diskutera värdegrund, företagskultur och varumärke så är de nöjda om dödsfallen är på en acceptabel nivå och ingen blir såld till bordell.

”Skanska lurade oss” säger barnfamilj

I dagens DN finns en artikel om barnfamiljen Eriksson som fått se sina livsdrömmar gå i kras på grund av Skanska. De säger i intervjun att de blivit totalt överkörda av jättebolaget.

Jag kan bara nicka igenkännande. I mitt fall handlade det inte som för familjen Eriksson om att satsa sina livsbesparingar på ett café utan på att skriva. Och för mig var det inte temperaturen i lokalen som punkterade drömmen. Men attityden från Skanska känns mycket bekant.

skanska-lurade-oss_0

De gamla romarna använde inte underentreprenörer

I dagens DN berättas att forskare kommit fram till hur det kommer sig att romarnas cement var så hållbar.

le-pont-julien

Den här romerska bron i Provence användes exempelvis i tvåtusen år innan den pensionerades. Av någon anledning känns det som att de hus Skanska bygger idag inte kommer stå ens en bråkdel så länge. Två familjer i Gävle har fått flytta ut ur sina hus byggda 2007 eftersom de läcker vatten rapporterar Gefle Dagblad. Detta samtidigt som Sydöstran rapporterar om en byggskandal i Karlskrona också signerad Skanska.

sydöstran

Bilden av artikeln är lånad från Facebook-sidan Granska Skanska.

Byggnadsvårdsföreningen argumenterade förra sommaren i Dagens Industri att kvalitetsbristerna i dagens nybyggen bland annat beror på användandet av underleverantörer och bemanningsföretag. När byggarbetare räknas som en utbytbar resurs snarare än en skicklig hantverkare blir kvalitén på de färdiga byggnaderna lidande. Jag tror att debattörerna har en poäng. Jag tror även att det som är huvudspåret i min bok, kommunikation med omgivningen under själva byggtiden, skulle förbättras om de som bygger hus är anställda av företaget vars logga vajar över bygget. Varför jag tror det kommer jag utveckla i boken. Just nu har jag dock en paus i skrivandet då jag jobbar med andra projekt.

Pinsam dubbelmoral av Skanska – krönika i Aftonbladet

aftonbladetskanskaDaniel Swedin publicerade 18 april en krönika i Aftonbladet med titeln Pinsam dubbelmoral av Skanska. Bakgrunden är tidningen Byggnadsarbetarens granskande reportage Sanningen bakom Skanska som handlar om Skanskas beteende utomlands. I jämförelse med peruanska byggnadsarbetare som lovats men inte fått krishjälp efter en gisslansituation och den brittiska skandalen med svartlistning av byggjobbare så kan mina problem te sig futtiga. Är det något att bråka om att bli störd under några år när andra drabbats mycket värre. Det är en berättigad fråga. Men man kan också vända på det och se det som ett exempel på att något är ruttet i företagskulturen och att det behövs en ordentlig storstädning i korridorerna.

3 frågor till Svante Nybyggars från Granska Skanska

Att som privatperson ge sig ut i strid mot ett av de största byggbolagen är ungefär som om David skulle slåss mot en genmodifierad Goliat på steroider. Men med en viktig skillnad – den moderne David kämpar inte ensam. Jag är inte den enda som drabbats ekonomiskt av Skanskas verksamhet eller ifrågasätter hur de vårdar sitt varumärke.

Nödlösning efter felmätning När Svante Nybyggars skulle bygga till sin villa valde han Skanska Direkt som totalentreprenör. Han trodde det var tryggare att välja det stora välkända företaget än ett litet och okänt. Verkligheten blev en chock. Totalt tvingades han betala nära tre miljoner kronor för ca 40 kvadratmeter. Minst en miljon mer än vad det borde ha kostat, enligt en fristående byggexpert.

Allt som möjligen kunde gå fel gick fel och förutom de extra kostnaderna fick han själv göra mycket av arbetet han anlitade Skanska för att slippa. Besviken på bemötandet och  bristen på gehör från Skanska startade han Facebook-sidan Granska Skanska.

Vad är ditt mål med kampanjen ”Granska Skanska”?

Sammanfattning av den fristående byggexperten. Jag vill sätta press på Skanska och få dem att betala tillbaka pengar. Inte ens för denna byggjätte är det roligt att hela tiden få kritik på nätet. Misstaget jag gjorde var att låta dem påbörja bygget innan den första offerten var justerad. Jag litade dumt nog på att ett börsföretag som Skanska skulle agera hederligt. Den nya offerten borde ha hamnat på ca 1,8 miljoner, vilket senare har verifierats av en fristående byggexpert. Mitt i bygget kom Skanska med ett kontrakt på 2,8 miljoner och sa: Skriv på, annars avbryter vi bygget. Kan man inte lita på Sveriges största byggföretag, vem ska man våga tro på? På Granska Skanska vill jag även ventilera andra missförhållanden i branschen. Den innehåller många kålsupare.

Vad är reaktionerna hittills från Skanska?

Skanska har i huvudsak försökt tiga ihjäl mig. Genom mitt yrke är jag van att ha kontakt med högsta ledningen i börsbolag och tänker inte ge upp. Skanskas presschef sa i ett uttalande att man aldrig fått så hård kritik tidigare. Nej, de flesta varken kan eller orkar. Ingen av de personer på Skanska som skötte min entreprenad är kvar på företaget. Fler har fått sparken. Inom Skanska vet man att jag blivit grovt uppskörtad men har inte velat göra något åt det.

Vad är ditt bästa tips för att slippa bli lurad i byggbranschen?

Svante Nybyggars Om man ska låta bygga en hel villa eller göra en större tillbyggnad bör man anlita en byggkonsult som även är med vid upphandlingen av byggbolag. Det kostar visserligen en del, men de pengarna har man ganska säkert igen. I mitt fall hade jag haft det flera gånger om. För en lekman utan fackkunskap är det i princip omöjligt att undvika fallgropar. Särskilt som etik och moral verkar vara bristvara i byggbranschen.

Copy på Nybyggars kommunikation

Tack Svante för att du delar med dig av dina erfarenheter. För den som vill kontakta Svante så är han Copy på egna byrån Nybyggars kommunikation. Är det någon mer som vill dela med sig av sina erfarenheter av byggbranschen kontakta gärna mig.

Klicka på bilderna för att se dem i större storlek samt läsa bildtexterna.